Un râu cât o civilizație

Poate nu este cel mai lung râu din lume, dar râul Tigru este în mod cert unul dintre cele mai importante râuri din Orientul Mijlociu. Se întinde pe aproximativ 1.850 de kilometri de la izvorul din Munții Taurus din Turcia, curgând spre sud-est prin Irak înainte de a se vărsa în cele din urmă în Golful Persic.

Râul a jucat un rol vital în istoria și dezvoltarea regiunii. Sumerieni, babilonieni sau asirieni cu toții s-u bucurat de acest râu ca de un generos facilitator al comerțului, fiind totodată piatra de temelie a atâtor imperii. Deși nu a fost nici în Antichitate cel mai lung râu din lume, Tigrul a oferit sursa vitală de irigare pentru o agricultură prosperă, permițând creșterea culturilor precum grâul, orzul și bumbacul.
Chiar nefiind cel mai lung râu din lume, râul Tigru continuă să fie o resursă importantă pentru oamenii din Irak. Râul furnizează apă pentru băut, irigații și generarea de energie hidroelectrică. Multe dintre marile orașe din Irak precum Bagdad, Mosul și Basra se întind pe malurilor sale.

În ciuda provocărilor din regiune, râul Tigru rămâne un reper cultural și istoric important în regiune. Acesta adăpostește o serie de situri religioase importante și ruine antice ale unor prospere așezări precum Ninive sau Cetatea Erbil, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO. Râul continuă, de asemenea, să inspire artiști și scriitori, cu frumusețea și semnificația sa țesute în țesătura culturii regiunii.

Așadar, chiar nefiind nici pe departe cel mai lung râu din lume, râul Tigru este un simbol al istoriei și culturii bogate a Orientului Mijlociu, putând fi considerat un veritabil martor al istoriei milenare ale șesurilor ce le străbate, iar importanța sa ca resursă pentru oamenii din regiune nu poate fi exagerată nici în ziua de azi.

Orientul Mijlociu a fost leagănul multor civilizații propsere care au lăsat în urmă moșteniri ce merită apreciate de oameni din întreaga lume. Oriunde ați porni la drum în lume, fie că e vorba de afaceri sau vacanță, , nu uitați să încheiați o asigurare de călătorie.

One thought on “Un râu cât o civilizație

 1. PLEASE HELP ME

  My name is Aziz Badawi, I’m 27 year old man from Palestine. Our town has recently evacuated due
  to bombardments by Israel, now I am staying at a shelter with my 6 year old daughter Nadia. My wife is
  dead and I’m the only one left to take care of my daughter as we are not allowed to depart to my parents house
  in Nablus, she is sick with a congenital heart defect and I have no way to afford the medicine she needs anymore.
  People here at the shelter are much in the same conditions as ourselves…

  I’m looking for a kind soul who can help us with a donation, any amount will help even 1$ we will
  save money to get her medicine, the doctor at the shelter said if I can’t find a way to get her the
  medication she needs her little heart may give out during the coming weeks.

  If you wish to help me and my daughter please make any amount donation in bitcoin cryptocurrency
  to this bitcoin wallet: bc1qcfh092j2alhswg8jr7fr7ky2sd7qr465zdsrh8

  If you cannot donate please forward this message to your friends, thank you to everyone who’s helping me and my daughter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *